• Wat is LED-verlichting?
 • Waarom kiezen voor LED-verlichting?
 • Wat betekent AC en DC?
 • Wat betekent GU10, MR16 (GU5.3), MR11 (GU4), E14, E27, PAR20 etc?
 • Welke transformatoren zijn geschikt?
 • Hoe wordt lichtsterkte (of luminantie) uitgedrukt?
 • Wat betekent de term 'Luminantie'?
 • Hoeveel vermogen levert LED-verlichting?
 • Wat betekent de term 'Lichtsterkte'?
 • Wat betekent de term 'Openingshoek'?
 • Wat betekent de term 'Lichtstroom'?
 • Wat betekent de term 'Verlichtingssterkte (Lichtopbrengst)'?
 • Wat betekent de kleurtemperatuur van een lamp?


 
1 Wat is LED-verlichting?
LED staat voor Light Emitting Diode. Dit is een speciaal soort diode (electrische component), die licht uitstraalt wanneer stroom (in de doorlaatrichting) er doorheen gestuurd wordt.
Door de enorme technologische ontwikkelingen in de laatste jaren is LED-verlichting uitermate geschikt om uw conventionele verlichting (spotjes, gloeilampen, tuinverlichting, gebouwenverlichting enz.) te vervangen.
LED-verlichting heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van uw conventionele verlichting, deze kunt u hieronder lezen.
 
2 Waarom kiezen voor LED-verlichting?
LED-verlichting heeft meerdere voordelen:
 • Laag energieverbruik
LED-verlichting verbruikt tussen 1,0 en 2,0 Watt vermogen, dit is vele malen minder dan een gloei- of halogeenlamp (vaak 50 Watt). Hierdoor kunnen op jaarbasis flinke bedragen bespaard worden op uw energierekening.
 • Lange levensduur
Voor LED-verlichting wordt vaak 50.000 branduren opgegeven, vaak wordt zelfs langer opgegeven (tot 100.000 branduren). Ter vergelijking: een normale gloeilamp heeft ongeveer een levensduur van 1000 branduren.
De lange levensduur biedt tevens een heleboel voordelen voor bijvoorbeeld openbare ruimtes, hotels en verlichting in hoge ruimtes zoals ontvangsthallen en trappenhuizen. De verlichting in bijvoorbeeld hotelkamers levert een energiebesparing op, minder handlingskosten en hotelgasten lopen minder risico dat ze geconfronteerd worden met kapotte lampen. Vervanging van lampen in hoge ruimtes zoals trappenzalen en bioscopen is minder vaak nodig, zodat het investeringen in werken op hoogte (trappen / hoogwerkers etc.) sterk beperkt wordt.
 • Duurzaamheid
LED-verlichting is zeer schok- en trilbestendig. De gloeidraad in ‘normale verlichting' is het zwakke punt, LED-verlichting heeft geen gloeidraad.
 • Directe veiligheid
LED-verlichting produceert (bijna) geen warmte. Hierin zit ook het grote verschil met de gloeilamp, waarin ongeveer 90% van de energie omgezet wordt in warmte. Doordat het niet of nauwelijks warm wordt, is het een zeer kindvriendelijke verlichting.
 • Indirecte veiligheid
Doordat LED-verlichting bijna geen energie verbruikt, is het helemaal niet duur om 's avonds en 's nachts rondom het huis verlichting te laten branden en zo de veiligheid te vergroten.
 • Geen straling
LED-verlichting geeft geen ultraviolette of infrarode straling af. Dat maakt de lichtgevende diodes geschikt voor toepassingen in voeding of textiel, of bijvoorbeeld om oude voorwerpen in musea te verlichten.
 • Snelle responstijd (ideaal voor digitale sturing)
Heeft geen 'opwarmtijd' nodig zoals dat bij een spaarlamp of TL-lamp het geval is, hierdoor is Led-verlichting zeer snel in- en uit te schakelen.
LED-verlichting heeft echter ook nadelen:
 • Niet altijd dimbaar
Niet alle led-verlichting is dimbaar.
 • Aanschafkosten
Led-verlichting is duurder in aanschaf dan gewone verlichting. Dit zal zich echter wel terugverdienen in een bepaalde periode. Het is natuurlijk afhankelijk van het aantal branduren en de lichtintensiteit, daarnaast is de levensduur ook veel langer en zult u dus minder vaak een nieuwe lamp hoeven kopen.
 
3 Wat betekent AC en DC?
AC betekent ‘Alternating Current' oftewel wisselspanning. Indien verlichting direct op het lichtnet (wat meestal voorkomt) aangesloten wordt, is het in Nederland altijd 230VAC (230 Volt Alternating Current).
DC betekent ‘Direct current' oftewel gelijkspanning.

4 Wat betekent GU10, MR16 (GU5.3), MR11 (GU4), E14, E27, PAR20 etc?
Dit zijn allemaal gestandaardiseerde type-aanduidingen van een verbinding tussen lamp en fitting. Indien u een bepaald type fitting heeft, dient een lamp gebruikt te worden van hetzelfde type.
Indien u niet zeker weet wat voor type lamp u nodig heeft, raadpleeg dan de handleiding, kijk of een type-aanduiding op de fitting staat of vraag iemand die er verstand van heeft, welk type u nodig heeft.
 
5 Welke transformatoren zijn geschikt?
Enkel electromagnetische (LF) en gewikkelde transformatoren zijn geschikt om als voeding te dienen voor onze LED-spots. Kijk bij de transformatoren in ons assortiment voor geschikte transformatoren.
Een hoogfrequente (HF) electronische transformator heeft een bepaalde belasting nodig (vaak 20 of 35Watt) om op te starten. LED-spots verbruiken aanzienlijk minder (tot 3Watt) en vormen dus een te lage belasting voor de transformator. Indien u meerdere LED-spots gebruikt en zo toch in de buurt komt van de minimale belasting, zullen de spots toch gewoon kunnen opstarten.
LED-spots verwachten echter een wisselspanning van 50Hz en niet de hoogfrequente spanning die de electronische transformator afgeeft en dit zal zorgen voor een vele kortere levensduur.
We kunnen dan ook geen garantie verlenen indien de spots achter een HF electronische transformator worden geplaatst, let hier dus goed op!
Voor ons assortiment geschikte transformatoren zie 
Transformatoren.
 
6 Hoe wordt lichtsterkte (of luminantie) uitgedrukt?
Lichtsterkte (mcd; milli candela) is de hoeveelheid licht die een lamp in een bepaalde richting uitstraalt.
1000 mcd (of 1 cd) is grofweg gelijk aan het licht van 1 kaars dit komt overeen met 1 lumen per steradiaal). Omdat dus gekeken wordt naar het licht dat rondom afstraalt (steradiaal), neemt de lichtsterkte van een LED kwadratisch af met de openingshoek. Bijvoorbeeld: 20.000 mcd op een oppervlakte van 1m2 is nog maar 5000 mcd. op 2m2. Vaak wordt een grote lichtsterkte gespecificeerd, maar dit geldt vaak voor een klein oppervlak.
Reken maar uit: een LED van 6000 mcd. met een openingshoek van 20° geeft méér licht dan een LED van 20.000 mcd met een openingshoek van 10°.
 
7 Hoeveel vermogen levert LED-verlichting?
Ten onrechte wordt het wattage van een lamp aangezien als indicatie voor het uitgestraalde licht. In werkelijkheid wordt de lichtopbrengst (lumen) als meeteenheid gebruikt voor de lichtopbrengst van een lamp.
Het wattage van een lamp is een indicatie voor de verbruikte of geabsorbeerde hoeveelheid energie en niet voor de hoeveelheid uitgestraald licht. Veruit het grootste gedeelte van verbruikte energie (vermogen) van een gloeilamp wordt omgezet in warmte en slechts een klein gedeelte in licht.
De verhouding tussen de geabsorbeerde energie en het uitgestraalde licht geeft in Lumen per Watt de lichtopbrengst aan.
 
8 Wat betekent de term 'Lichtsterkte'?
Lichtsterkte is de hoeveelheid licht die een lamp in een bepaalde richting uitzendt. Lichtsterkte wordt uitgedrukt in candela.
 
9 Wat betekent de term 'Luminantie'?
Luminantie is de hoeveelheid licht, die door een lamp wordt uitgestraald. De grootheid wordt uitgedrukt in Candela per vierkante meter en is sterk afhankelijk van de doorlaatbaarheid en reflectie van de lamp.
 
10 Wat betekent de term 'Openingshoek'?
Een openingshoek of lichthoek is de ruimtehoek waar de bundel van een lichtbron zich verspreidt. Een gewone gloeilamp heeft een openingshoek van ruim 340°, omdat het uitgestraalde licht alleen bij de fitting wordt tegengehouden. Bij spots is deze hoek veel kleiner. Onze LED-spots hebben een lichthoek tussen 30 en 120°.
 
11 Wat betekent de term 'Lichtstroom'?
Om te kunnen beoordelen of een ruimte voldoende verlicht wordt, is het nodig om te weten hoeveel licht de toegepaste lampen geven. Hierbij is de grootheid lichtstroom van belang omdat de lichtstroom een maat is voor de uitgestraalde hoeveelheid licht van een lamp. Afname van de lichtstroom tijdens het gebruik van lampen door veroudering en vervuiling is voor alle lampsoorten normaal. Voor halogeenlampen is deze echter nagenoeg nihil. Lichtstroom phi wordt uitgedrukt in lumen en is afhankelijk van de lichtsterkte volgens de formule: lichtstroom = lichtsterkte x openingshoek.
 
12 Wat betekent de term 'Verlichtingssterkte (Lichtopbrengst)'?
Verlichtingssterkte is de hoeveelheid opvallend licht (lichtstroom) per oppervlakte eenheid (m2). De verlichtingssterkte wordt uitgedrukt in Lux (lx). In het algemeen wordt er gesproken van een gemiddelde verlichtingssterkte (E_gem). De formule om de verlichtingssterkte uit te rekenen is E = phi (lichtstroom) / A (oppervlakte). Voorbeeld een lichtstroom van 5000 lumen valt op een oppervlakte van 5 m2. Dan is de verlichtingssterkte in Lux: 5000 lumen : 5m2. = 1000 Lux.
 
13 Wat betekent de kleurtemperatuur van een lamp?
De kleur van het licht heeft een grote invloed op de kleurbeleving van een ruimte. De kleurtemperatuur van de lichtbron speelt hierbij een essentiële rol. Licht wordt in de volksmond als koel of warm aangeduid. Voor een objectieve vergelijking van de kleurbeleving bij verschillende lichtbronnen zijn dergelijke subjectieve belevingen echter ongeschikt. Er is een behoefte aan een nauwkeurige schaal en deze wordt geboden door de term kleurtemperatuur. De kleurgradatie van het licht wordt vergeleken met het licht dat wordt uitgestraald door een sterk verhitte ijzeren staaf waarvan de temperatuur bekend is. Op deze manier kan de lichtkleur worden uitgedrukt doormiddel van een temperatuurwaarde in Kelvin (K). We noemen dit de kleurtemperatuur (Tk).
In de praktijk kan van de volgende categorieën worden uitgegaan;
2500-2800 K
Extra warmwit
2800-3500 K
Warmwit
3500-5000 K
Neutraalwit
>5000 K
Koelwit